De eerste communie

Feest in de parochie!

Je kind groeit op. Het verlaat de kleuterklas, het verlaat al het eerste leerjaar. Het begint duidelijk het onderscheid te maken tussen fantasie en werkelijkheid. Op dit scharniermoment nodigen we jou uit om met je kind de eerste communie te vieren…

eerstecommunie2“Eerste communie”… het spreekt voor zich: vanaf de eerste communie kan jullie kind de eucharistie volledig meevieren. Daarom is het belangrijk dat dit gevierd wordt in de parochie waar het kind in de toekomst regelmatig mee de zondagsviering kan beleven, in feite is dit dus de parochie waar je woont.

Wij wensen van harte dat de viering van de eerste communie voor jouw kind en voor jezelf een deugddoend en zinvol gebeuren mag worden, een verwelkoming van kind en ouders in hun parochiekring.

 

Voorbereiden… thuis?

Je moet geen universitair of eerste-klas-gelovige zijn om je kind in te leiden in de wereld van de eucharistie. Het is heel eenvoudig: zoals alle levensbelangrijke dingen, mag ook het geloof in de eerste plaats door de mama en de papa worden aangereikt. Als dat er is, dan pas kunnen we in de parochie aan de slag gaan met catechese geven.

 

De parochie geeft catechese…

In onze parochie geven pastoor br. Kenny en Mariana catechese. Zij gebruiken een mooie en boeiende methode en de kinderen krijgen hierbij een mapje met aanvullende blaadjes. In onze parochie houden we ook instapvieringen om onze kinderen dichter te doen aansluiten bij het ‘eucharistievieren’.
Wanneer de eerste communie nadert, zijn er enkele repetities en in de loop van het catechesejaar bieden we de ouders ook enkele ouderavonden aan.

 

En de school?

Als een lagere school wil ondersteunen, dan zijn we daar steeds heel dankbaar voor. De leerkrachten zullen in het kader van hun godsdienstlessen ook onderricht geven over de eucharistie. En wij vinden leerkrachten die hun kinderen motiveren om hun eerste communie te doen ‘super’. Maar de eerste-communiecatechese wordt niet gegeven in de school. De school geeft godsdienstles, de parochie geeft catechese.

 

Die van mij is een jaar ouder…

Wij baseren ons op naamlijsten volgens geboortejaar om je uit te nodigen. Door omstandigheden ben je bijv. pas in Antwerpen toegekomen, wanneer je kind in het 3de leerjaar zit, en zijn eerste communie nog niet heeft gedaan… Geen probleem, maar bericht het ons dan zo vlug mogelijk… hij/zij kan dan aansluiten bij een bestaande groep.

Het beste voor uw kind

Bij het schrijven van deze afbakeningen en de ‘manier waarop we het doen’ hebben we slechts één bekommernis, nl. het beste voor jullie kind.eerstecommunie1
Het is ook onze plicht om ervoor te zorgen dat de eerste communie goed en zinvol gevierd wordt en geplaatst wordt in het ruimer geheel van de geloofsopvoeding. De eerste communie mag/kan de eerste stap zijn waarbij het kind zich opgenomen en thuis voelt in een geloofsgemeenschap. En daarom is het logisch dat dit de allergrootste kan op slagen biedt in de thuisparochie.

Er zullen natuurlijk omstandigheden zijn waarin het voor je kind zinvoller is dat het elders dan in de woonparochie de eerste- communiecatechese volgt en de eerste communie viert. Slechts één voorbeeldje: jullie gaan geregeld naar de zondagsviering in een andere parochie en jullie voelen je daar thuis. Wel… dan is dat jullie thuisparochie. Een uitzondering voor dit catechesejaar is dat de kinderen van de Kleine Jacob bij ons aansluiten.

 

U wenst meer informatie?

Waar is het feest?

Sint-Antoniuskerk
Paardenmarkt 109
2000 Antwerpen
 

Wanneer is het feest?

Donderdag 10 mei 2018
om 10.00u.
      
     

Waar is de catechese?

Sint-Antoniusparochie
Ingang: Rijnpoortvest
tussen nummers 16 en 18
(grote poort)

Wanneer is de catechese?

Op woensdagnamiddag
10 keer, met regelmaat
Je krijgt een uitnodiging met de data
wanneer je bent ingeschreven.

Inschrijving voor de eerste communie catechese

U wenst uw kind in te schrijven voor de Eerste communiecatechese? Dat kan heel eenvoudig door dit formulier in te vullen en te versturen.

We zullen u spoedig contacteren.