Het Heilig Vormsel
Een stap op een lange weg

De vormselcatechese is een schakel in de lange weg van de geloofsopvoeding. Die kan al beginnen bij de doopvoorbereiding (voor de ouders) en begint voor het kind met de eerste communiecatechese, gevolgd door de brugcatechese en die zo overloopt in de vormselcatechese. Het sacrament van het Vormsel is een hoogtepunt, EN… geen eindpunt … eerder een doorstart. Vormgeven aan een leven in de kracht van de Geest, loopt verder. Om verder vorm te geven aan een leven in de kracht van de Geest, nodigen we jongeren na het Vormsel uit aan te sluiten bij de Youfra. Want christen-worden is een lange, boeiende weg…

    

Meer weten over Youfra?

Kinderen inleiden in het geloof

heiligvormsel

God steekt zijn hand uit naar mensen.  Hij wil mensen dragen, leiden, inspireren…  Wat een geluk dat we mogen geloven in een God-van-mensen.  Ons geloof is zo mooi dat wij, christenen, het niet voor onszelf willen houden.

Zoals ouders alle goeds willen doorgeven aan hun kinderen, zo proberen christelijke ouders ook hun geloof door te geven.  De kerkgemeenschap mag hen daarbij behulpzaam zijn.

Maar ook kinderen, jongeren en volwassenen, die niet (of minder) gelovig zijn opgevoed en op een bepaald ogenblik toch het geloof beter willen leren kennen, onthalen we graag om hen op hun gelovige zoektocht te begeleiden.

Normaliter nodigen wij bij het begin van het zesde leerjaar de kinderen uit om mee te stappen in de vormselcatechese.  In de paastijd van datzelfde schooljaar ontvangen zij het heilig vormsel.  (in de volksmond zeggen ze wel eens ‘de plechtige communie’).

 

Sint Antonius, Heilig Hart …. IN VUUR EN VLAM!

In vuur en vlam is de naam van het missionair vormselproject dat onze parochies aanbieden aan de kinderen die de vormselcatechese volgen. 

Er zijn 7 catechesebijeenkomsten die gegeven worden door de catechisten Mauro De Ridder, Eliah De Smet en door pastoor br. Kenny Brack ofm-Cap. Afhankelijk van de mogelijkheden en de grote van de groep komen er misschien nog excursies bij. 

 

Oei … de tijd vliegt … mijn kind is 15 en nog niet gevormd? Wat nu?

Dan is er helemaal geen reden tot paniek. In onze parochie bestaat ook de mogelijkheid om op 14-15-16-17-18- … jarige leeftijd je vormsel te doen. De voorbereiding die je dan daartoe volgt noemen we het ‘catechumenaat’ . Die voorbereiding volg je in onze eigen parochie. Je Vormsel ontvang je dan samen met al de andere jongeren die in jouw situatie zijn, in de OLV kathedraal. 
heiligvormsel2

 

Waar, wat, wanneer en hoe?

Onze parochie van het Heilig Hart en van de Heilige Antonius van Padua horen bij de federatie ‘Warm-Noord’.  

De eigenlijke catechesebijeenkomsten die telkens op woensdagnamiddagen (waarschijnlijk om 14.30 uur) zullen plaatsvinden, krijgen onze kandidaat vormelingen in de animatielokalen boven de sacristie van de St. Antoniuskerk. 

Daarvoor ga je naar de Rijnpoortvest tussen de nrs. 16&18

Als je ingeschreven bent krijg je een lijst van de data.

Inschrijven kan je doen via ons contactformulier of door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Er volgt na de inschrijving nog info over een aantal extra activiteiten zoals een driedaagse, een kathedraalbezoek, enz… 

Het sacrament van het Vormsel ontvangen onze kandidaat vormelingen op zaterdag 19 mei 2018 om 11.00 uur in de St.-Willibrorduskerk.  

U wenst meer informatie?


Waar?

Sint-Antoniusparochie
Animatielokalen

Rijnpoortvest tussen nummers 16 en 18
2000 Antwerpen


Onze catechisten

Br. Marcin Derdziuk
0474 62 40 31

Mauro De Ridder
0474 03 76 89

Eliah De Smet